La 9 decembrie 2015, în cadrul UASM şi-a desfăşurat lucrările cel de-al doilea Workshop practic din ciclul „Managementul calităţii biocombustibililor”, desfăşurat în sprijinul producătorilor de biocombustibili solizi din Republica Moldova. Activitatea a fost organizată de către Laboratorul de biocombustibili solizi din cadrul UASM în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
În cadrul evenimentului, producătorii de biocombustibili solizi şi cadrele didactice de la instituţiile de învăţămînt din domeniu au făcut cunoştinţă cu standardele internaţionale care reglementează calitatea şi certificarea biocombustibililor solizi, cu metodele de asigurare a calităţii brichetelor şi peletelor de foc pe durata lanţului tehnologic de producere a acestora, cu cele mai recente realizări ştiinţifice obţinute de către oamenii de ştiinţă din cadrul UASM. De asemenea, participanţii au avut posibilitate să facă cunoştinţă cu metodele de testare a biocombustibililor solizi, cu cerinţele minime impuse de către Sistemul European de Calitate ENplus 2011 şi Sistemul Internaţional de calitate ENplus 2015 (ISO) şi cu metodele de asigurare a indicatorilor calitativi stipulaţi în aceste standarde.
Producătorii au discutat despre problemele care există în activitatea lor şi care îngreunează lansarea biocombustibililor autohtoni pe piaţa externă dar şi pe cea internă, au vizitat Laboratorului de biocombustibili solizi şi muzeul UASM.
Tot în cadrul acestui eveniment, participanţii au efectuat o excursie la Fabrica de Producere a Peletelor din Biomasă de la Paşcani – una din cele mai moderne întreprinderi din acest domeniu, întreprindere care a fost construită cu suportul proiectului 2KR din Japonia în cadrul Proiectului de Utilizare Eficientă a Combustibilului Solid din Biomasă. La această întreprindere participanţii au avut ocazia să cunoască tehnologiile moderne de procesare a biomasei şi cel mai avansat utilaj folosit astăzi la producerea peletelor de foc, au trasat perspective de colaborare, şi-au împărtăşit experienţa acumulată.