"Da nobis recta sapere"

Publicații UASM


sa

 

RINA SIMTEX


edrone


 

rural


 
tempus

CRU
logo AUF RVB
agrilida
logoev

sufor


Euraxess


casee logo


TecTNet logou


teachme


fktbum


elevate logo


AG Lab


restart


logo smart

 


erasmus+

 


Centrul Euros

 


casee


 

ceepus logo rgb web


logo smart

 


 CREDO


 

uniclad


 

euagro


 

RO MD


 

cedr


Crosscompconnect

Roman Tabrcea - persoana care și-a schițat propriul itinerar spre succes

Născut la 6 mai 1991

    1997-2009  - Liceul Teoretic Larga “Ion Gheorghița”

    2009-2013 – Studii superioare de Licența la UASM, facultatea Agronomie, specialitatea- Agronomie general

    2013-2015 – Studii superioare de Masterat la UASM, facultatea. Agronomie, Specialitatea- Tehnologii avansate in fitotehnie

   

    S-a întors în satul natal pentru a face o agronomie de succes pe pământurile cernozomice bogate din raionul Briceni.

Născut la Nordul Republicii Moldova, sub inima pădurii din Briceni, în satul Larga, Roman Tabarcea își trage seva dintr-o familie în care dragostea de pământ este transmisă din tată-n fiu. Tânăr, ambițios, perseverent, iubitor de sat, oameni și pământ, a transformat pasiunea pentru agricultură într-un mod de viață: într-un fel de a trăi și a acționa. Crede că vocația cea mai aproape de Dumnezeu este teologia, iar a doua este agricultura, pentru că în acest domeniu se mânuiește cu materia sacră: solul, apa, plantele, căldura soarelui.

M-a determinat să-mi îndrept busola destinului spre agricultură, în primul rând bunelul meu care de mic mi-a pus în suflet acea picătură de dragoste față de pământ, apoi tatăl meu care mereu mi-a zis că există o obligație dictată de legile pământului, de a aduce pe masa omului: grîul- prin pâine, floarea-soarelui- prin ulei, floare de măr- prin fructul de măr.

Sigur că o bază solidă în formarea mea ca specialist a constituit-o Universitatea Agrară, care este numărul 1, în pregătirea profesioniștilor pe acest sector. Universitatea Agrară este acea platformă în care am acumulat cunoștințe, învățături, chiar și experiență. Aici am învățat să aplic o agro-tehnică, fitotehnie de cea mai înalt nivel, aici am cunoscut un staff de mentori, profesori de înalt calibru, cu o pregătire profundă științifico-practică din domeniu, cărora le mulțumesc din suflet pentru  instruire și ardere.

Portretul unui tânăr agricultor în contextul Republicii Moldova se rezumă la o persoană care este iubitor de pământ, care are ambiție de a merge, de a păși spre ziua de mâine cu dorința de a-și aduce contribuția în dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova. Muncitor, fără frică și perseverent.

Pământul pentru un agronom care s-a lansat pe acest eșichier înseamnă totul. Nu te poți ocupa de agricultură, fară a simți, fară a lua o palmă de sol și de a manifesta o pasiunea enormă și o căldură sufletească deosebită pentru el.

Povestea mea de succes ar începe cu dragostea față de acest domeniu, o dorință imensă de a lăsa o urmă, un ecou pe această arenă. Studiile pe care le-am obținut la Universitatea Agrară și care mi-am pus bazele acelui început spre un mare succes.

Proiectele care le-am demarat la Nordul Republicii, în Briceni, satul Larga sunt creditul investițional din cadrul resurselor creditare IFAD (finanțarea Tinerilor Antreprenori), Proiectul MAC-P (un proiect pentru un management durabil, care a cerut să demonstrăm că putem lucra și produce mafră la un nivel european, ceea ce și am reușit!), iar în prezent muncim pentru obținerea unui credit din partea statului Polonez.

În Republica Moldova nu este ușor să  obții un grand europeandar nu este imposibil, cine are dorință, iar mână-n mână merge nu cu frica, ci cu un scop bine determinat, va reuși!

Producția agricolă o exportăm în Rusia cea ce tine de fructe si legume si in Tarile Europene, Romania, Bulgaria, Ungaria, Italia, etc. exportam productia la culturile de cimp. Deși am simțit o amprentă negativă în urma embargoului introdus de Rusia pentru Republica Moldova dar totuși în ultimul timp încercăm să stabilim relații de colaborare și cooperare cu țările din Uniunea Europeană, astfel, relațiile cu România în ultimul timp au devenit mult mai productive.

Unui tânăr uneori îi este greu să se lanseze în acest domeniu al agriculturii există suportul financiar, care uneori nu acoperă cheltuielile, dar există și partea concurenței care deseori, în calea spre progres și dezvoltare, poate aduce și obstacole dure. În primul caz este de menționat că există diverse proiecte de subvenționare a tânărului agronom din partea statului Republica Moldova, care pot fi de un mare ajutor; în cel de-al doilea caz, concurența trebuie văzută ca o luptă sănătoasă în dorința de a fi mai bun!

Un tânăr agronom pentru a-și dezvolta gospodăria / afacerea și pentru a crește personal are nevoie de studiere zilnică, de o administrare cit mai corecta atât a finanțelor, a investițiilor făcute corect, a brațelor de munca cit si a timpului folosit, pentru că o singura zi poate aduce mari pierderi daca nu o folosești corect si respect poate aduce mari benifici daca este folosita corect.  Anual apar schimbări în recoltă, îngrijire și întreținerea corectă a plantelor, de muncă 24/ 24 și de fi împăcat cu sine, această liniște poate aduce mari realizări.

Ecuația succesului aș defini-o astfel: 97% muncă, 2 % dragoste și 1% ambiție. Munca nu neapărat înseamnă și succes, dar succesul mereu este bazat pe o muncă asiduă.

Unui agronom pe timp de secită îi este greu pentru că secita și grindina sunt cele mai mari pericole în distrugerea agriculturii. Pe timp de secită folosim sistemul de irigare pe terenurile care ne permit acesta lucrare, deși în acest an am trecut printr-o ușoară pierdere, oricum suntem mulțumiți de recolta de grâu, și de recolta planificata la culturile de primavara.

Agronomia nu înseamnă a face ceva doar pentru sine, ci și pentru a contribui la dezvoltarea satului, de a oferi un loc de muncă cetățenilor acestui sat și de a bucura consumătorul cu o producție calitativa, de nivel înalt.

În dinamica agriculturii autohtone pentru ca aceasta să devină vizibilă și în ochii europenilor  lipsește o atenție și mai sporită acordată acestui domeniu, odată ce suntem un stat agrar; pe de altă parte, lipsește dorința de a ieși din zona de confort, lipsa dorinței de a crește, de a încerca ceva nou și de a reuși.

Dacă nu aș fi în sectorul producerii al agriculturii, atunci cu siguranță la fel aș alege acest destin, o soartă legată de agricultură, dar poate m-aș profila pe sectorul cercetării. Aici m-am regăsit și dacă ar fi să aleg de 10 ori agricultura, de 10 ori aș alege acest domeniu.

“Veșnicia s-a născut la sat”, spunea marele Blaga, iar agricultura contribuie la menținerea acelui sat.


ordinul-republicii
În octombrie 2013
Universităţii Agrare de Stat din Moldova i s-a conferit cea mai înaltă distincție de stat 
„Ordinul Republicii”.

Orarul sunetelor

orarul sunete

pauză de 5 min. între orele perechii și de 15 min între perechi

Erasmus +

erasmus+

engleza

UASM pe Facebook

Hot-Line

Copyright © 2021 Universitatea Agrară de Stat din Moldova
Toate drepturile sunt rezervate.

Designed by Nicolae Daraduda