"Da nobis recta sapere"

Publicații UASM


sa

 

RINA SIMTEX


edrone


 

rural


 
tempus

CRU
logo AUF RVB
agrilida
logoev

sufor


Euraxess


casee logo


TecTNet logou


teachme


fktbum


elevate logo


AG Lab


restart


logo smart

 


erasmus+

 


Centrul Euros

 


casee


 

ceepus logo rgb web


logo smart

 


 CREDO


 

uniclad


 

euagro


 

RO MD


 

cedr


Crosscompconnect

Scurt istoric al catedrei

Înfiinţarea catedrei Protecţia plantelor este strâns legată de istoria dezvoltării învăţământului agricol superior din Moldova deoarece în cadrul secţiei de Ştiinţe agricole care a stat la baza fondării Universităţii Agrare de Stat din Moldova, a fost şi catedra de Zoologie agricolă (aplicată), entomologie şi piscicultura; condusă de profesorul universitar C. Moţoc. În anul 1940, odată cu înfiinţarea Institutului Agricol din Chişinău, a fost înfiinţată şi catedra Protecţia plantelor,condusă de A. Ruşinski.

În anul 1944 profesorul universitar D. Verderevski organizează catedra de Entomologie şi Fitopatologie, pe care a condus-o până în anul 1949. La iniţiativa şi cu participarea activă a profesorului D. Verderevski în martie 1945 Guvernul Republicii Moldova a luat hotărârea de a organiza în cadrul Institutului Agricol din Chişinău Staţiunea de cercetări ştiinţifice în domeniul protecţiei plantelor cu trei laboratoare: entomologie (şef V. Taliţki), fitopatologie (D. Verderevski), toxicologie (J. Haham), care în anul 1946 a trecut în subordonarea AŞM.

În anul 1949 catedra a primit din nou denumirea de "Protecţia plantelor" care până în anul 1951 a fost condusă de profesorul Ia. Prinţ.

În anul 1952 şeful catedrei Protecţia plantelor devine din nou profesorul D. Verderevski, pe care a condus-o timp de 22 ani. În anul 1974 catedra Protecţia plantelor a fost divizată în două catedre: catedra de Fitopatologie şi catedra de Entomologie.

Catedrei de Fitopatologie a fost condusă de conferenţiarii: Antonina Stanko (1974-1981), Neli Zastencik (1982), P. Apruda (1983-1986),  prof. universitar N. Okopnîi (1986 – 1997), conferenţiarul S. Bădărău (1997-2007).

Catedrei de Entomologie a fost condusă de conferenţiarii: Valentina Antonov (1974-1984), Ana Rebeza (1984-1986), profesorul universitar V. Gulii (1986-1992), conferenţiarii universitari: M. Busuioc (1992-2003, N. Croitoru (2003-2007) În anul 2007 catedra de Entomologie şi catedra de Fitopatologie au fost comasate, în baza cărora a fost formată actuala catedră Protecţia plantelor în fruntea cărei a fost ales conf. universitar N. Croitoru. La începutul anului 2012 (6 februarie) în componenţa catedrei Protecţia plantelor au fost incluse şi disciplinele de chimie.

Pe parcursul anilor profesorii catedrei au participat activ la organizarea serviciului de protecţie a plantelor în RM, au pregătit peste 2500 specialişti în domeniul protecţiei plantelor. La catedră au fost susţinute 23 teze de master, 50 de teze de doctor, inclusiv 6 de habilitat.

Actualmente colectivul catedrei în colaborare cu Institutele academice şi Centrul de Stat pentru Testare şi Omologare a Produselor de Uz Fitosanitar activează în domeniul perfecţionării şi elaborării a noi elemente a sistemului de protecţie integrată a plantelor.


ordinul-republicii
În octombrie 2013
Universităţii Agrare de Stat din Moldova i s-a conferit cea mai înaltă distincție de stat 
„Ordinul Republicii”.

Orarul sunetelor

orarul sunete

pauză de 5 min. între orele perechii și de 15 min între perechi

Erasmus +

erasmus+

engleza

UASM pe Facebook

Hot-Line

Copyright © 2021 Universitatea Agrară de Stat din Moldova
Toate drepturile sunt rezervate.

Designed by Nicolae Daraduda