"Da nobis recta sapere"

Publicații UASM


sa

 

RINA SIMTEX


edrone


 

rural


 
tempus

CRU
logo AUF RVB
agrilida
logoev

sufor


Euraxess


casee logo


TecTNet logou


teachme


fktbum


elevate logo


AG Lab


restart


logo smart

 


erasmus+

 


Centrul Euros

 


casee


 

ceepus logo rgb web


logo smart

 


 CREDO


 

uniclad


 

euagro


 

RO MD


 

cedr


Crosscompconnect

Lansarea proiectului transfrontalier ÎMBUNĂTĂȚIREA CALITĂȚII BIOCOMBUSTIBILILOR SOLIZI PRODUȘI DIN MATERIE PRIMĂ COLECTATĂ DE PE AMBELE MALURI ALE PRUTULUI cod 2SOFT/1.2/44

 03

În data de 17 decembrie 2020, în regim on line, a avut loc lansarea încă a unui proiect de cercetare finanțat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).

Proiectul va fi realizat, în parteneriat, de către Universitatea Agrară de Stat din Moldova și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași. La eveniment au participat ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță, Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale Tatiana Nistorică, rectorul  Universității Agrare de Stat din Moldova Liviu Volconovici, prorectorii pentru relații internaționale UASM dr. Elena Scripnic și TUIAȘI dr. Irina Lungu, cercetători din domeniu, reprezentanți ai mediului de afaceri.

În luarea de cuvânt, excelența sa Ambasadorul Daniel Ioniță a vorbit despre proiectele acordate de către UE Republicii Moldova, importanța acestora pentru integrarea Republicii Moldova în arealul European, a menționat importanța proiectelor de cercetare pentru integrarea potențialului științific al cercetătorilor din România și a celor din Republica Moldova, pentru dezvoltarea și susținerea cercetării și inovării prin extinderea infrastructurii specifice pentru realizarea proiectelor de cercetare realizate în comun pentru progresul tehnico-științific.

Managerii proiectului prof. univ. Grigore Marian, din partea UASM și dr. ing. Gelu Ianuș, din partea TUIAȘI au prezentat proiectul arătând că scopul proiectului este Îmbunătățirea securității energetice a Republicii Moldova și României prin eficientizarea folosirii pentru scopuri energetice a biomasei vegetale, colectate de pe ambele maluri ale Prutului, în acord cu politicile de dezvoltare ale UE.

Realizarea proiectului va contribui la progresul către o zonă de prosperitate comună de bună vecinătate între România și Republica Moldova, va influența dezvoltarea laboratoarelor de cercetare ale celor doi parteneri, va asigura utilizarea efectivă a potențialului științific al celor doi parteneri. Obiectivele propuse în proiect vor avea impact economic în domeniul asigurării securității energetice prin implementarea energiilor regenerabile obținute din materie primă autohtonă, atât în Republica Moldova, cât și în România.

Reprezentanții mediului socio-economic din Republica Moldova și România, prezenți la eveniment, au apreciat importanța proiectului pentru eficientizarea producției de biocombustibili solizi densificați și asigurarea calității acestora conform exigențelor normelor europene ENPlus.

 

 


ordinul-republicii
În octombrie 2013
Universităţii Agrare de Stat din Moldova i s-a conferit cea mai înaltă distincție de stat 
„Ordinul Republicii”.

Erasmus +

erasmus+

engleza

UASM pe Facebook

Hot-Line

Copyright © 2021 Universitatea Agrară de Stat din Moldova
Toate drepturile sunt rezervate.

Designed by Nicolae Daraduda