"Da nobis recta sapere"

Публикации ГАУМ

sa

 

RINA SIMTEX


edrone


 

rural


 
tempus

CRU
logo AUF RVB
agrilida
logoev

sufor


Euraxess


casee logo


TecTNet logou


teachme


fktbum


elevate logo


AG Lab


restart


logo smart

 


erasmus+

 


Centrul Euros

 


casee


 

ceepus logo rgb web


logo smart

 


 CREDO


 

uniclad


 

euagro


 

RO MD


 

cedr


Crosscompconnect

Participarea profesorilor UASM la Conferința internațională ”Agricultura conservativă – modalitate durabilă de gestiune și dezvoltare a agriculturii în contextul rezilienței climaterice în Republica Moldova”

În data de 29 -30.03.2021 profesorii de la Universitatea Agrară  au participat la Conferința internațională ”Agricultura conservativă – modalitate durabilă de gestiune și dezvoltare a agriculturii în contextul rezilienței climaterice în Republica Moldova”, organizată de Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) și  S.R.L. „Inspiro Consulting” În cadrul conferinței s-au abordat subiecte cu privire la: Promovarea și dezvoltarea agriculturii conservative   în Republica Moldova; Cerințele  aplicării agriculturii conservative; Eficiența economică și gestiunea costurilor în agricultura conservativă; Istorii de succes în aplicarea agriculturii conservative în exploatațiile agricole.

Moderatorul Conferinței a fost Dl Grigore BALTAG, dr., conferențiar universitar. El a menționat  că interesul unui antreprenor, în mare parte, se manifestă prin nivelul profitului, care reprezintă motorul ce dinamizează activitatea antreprenorială. Dacă nu există profit, nu putem vorbi despre continuitatea și durabilitatea unei afaceri.

Dl. Mihai RURAC, dr., conferențiar universitar a povestit despre particularitățile implementării agriculturii conservative în Republica Moldova și lecții învățate în cadrul Școlilor de câmp pentru fermieri. Foarte mulți fermieri practică agricultura conservativă fără utilizarea culturilor de acoperire. Cunoștințele sunt principalul obstacol în obținerea rezultatelor, susține Mihai Rurac.

Dl. Andrei ZBANCĂ, dr.,  conferențiar universitar, a menționat, că investițiile în modernizarea tehnicii no-till și mini-till a fost de peste 20,3 milioane lei, unde 55% au fost investite beneficiarii Școlilor de câmp a fermierilor și 45% IFAD sub formă de grant condiționat.

Dl Ion BACEAN, dr., conferențiar universitar a vorbit despre ajustarea Învățământului Agricol din Republica Moldova la schimbările climatice.

Dl  Nicolae CAZMALÎ, dr., conferențiar universitar a vorbit despre perspectivele dezvoltării serviciilor agrochimice în suportul aplicării Agriculturii Conservative.

Prin intermediul programelor și proiectelor implementate și planificate spre realizare, UCIP IFAD prevede elaborarea și integrarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice și stabilirea opțiunilor de atenuare a schimbărilor climatice în domeniile de asistență oferite producătorilor agricoli și autorităților publice locale.

Dl victor ROȘCA, director UCIP IFAD a menționat că  în Republica Moldova există toate premisele necesare pentru aplicarea agriculturii conservative, iar implementarea acestui sistem trebuie realizată prin adaptarea inovațiilor la condițiile locale.


ordinul-republicii
В октябре 2013 года
Государственный Аграрный Университет Молдовы был награжден высшей наградой государства 
"Орденом Республики".

 

Двойной диплом

dubla diploma

engleza

UASM pe Facebook

Hot-Line

Copyright © 2021 Государственный аграрный университет Молдовы
Все права защищены.

Designed by Nicolae Daraduda