"Da nobis recta sapere"

Публикации ГАУМ

sa

 

RINA SIMTEX


edrone


 

rural


 
tempus

CRU
logo AUF RVB
agrilida
logoev

sufor


Euraxess


casee logo


TecTNet logou


teachme


fktbum


elevate logo


AG Lab


restart


logo smart

 


erasmus+

 


Centrul Euros

 


casee


 

ceepus logo rgb web


logo smart

 


 CREDO


 

uniclad


 

euagro


 

RO MD


 

cedr


Crosscompconnect

In memoriam profesorului Ion Lacusta

 

Lacusta

În memoria d-lui Ion Lacusta, ca un omagiu de respect și recunoștință, ședința celei de-a 74-a conferință științifică studențească al secției „Inginerie în Agricultură și Transport Auto” din data de 24.03.2021 este consacrată Profesorului Emerit, doctor în științe tehnice, deținător al medaliei Meritul Civic (1996) și ordinul Gloria Muncii (2003).

S-a născut la 10 august 1941, în s. Rediul-Mare, r-nul Dondușeni în familia lui Gheorghe și Alexandra Lacusta. A absolvit cu mențiune școala din satul natal (1955) după care continuă studiile la Tehnicumul din s. Grinăuți, r-nul Ocnița (1955-1959). În anul 1964 devine student al Facultății de Mecanizare a Agriculturii din cadrul Institutului Agricol M. V. Frunze din Chișinău care o absolvește cu mențiune în 1969. Ulterior activează în calitate de inginer constructor la Biroul specializat de proiectare a mașinilor agricole pentru viticultură și pomicultură din Chișinău.

Începând cu anul 1971, viața și activitatea profesorului Ion Lacusta este legată de Universitatea Agrară de Stat din Moldova, unde parcurge toate treptele ierarhiei universitare: asistent (1971-1973: 1977-1985), colaborator științific superior (1977), conferențiar universitar (1985-1997), profesor universitar (din 1997), prodecan (1991-1992), decan al Facultății de Mecanizare a Agriculturii (1992- 1998). Din 1991 și până în 2008 exercită  funcția de șef al Catedrei Exploatarea Parcului de Mașini și Tractoare.

Interesele științifice prioritare au fost legate de studierea unei probleme mereu actuale și complicate și anume de îmbunătățirea proprietăților de exploatare ale uleiurilor lubrifiante. Sub conducerea prof. Gh. Lîșko a studiat și propus o nouă direcție de cercetare a uleiurilor de motor tratate cu raze gama prin metoda de rezonanță paramagnetică electronică în mediu cu azot lichid. În baza cercetărilor efectuate în anul 1979 susține teza de doctor în științe tehnice cu tema „Perfecționarea proprietăților de exploatare a uleiurilor de motor pentru motoarele SMD 14A ale tractoarelor T-74 cu scopul majorării fiabilității lor”.

A îndrumat 12 doctori în științe tehnice, dintre care  3 au primit certificatul de doctori în științe tehnice. Este autorul a 140 lucrări științifice și didactice, inclusiv 18 manuale recomandate pentru instituțiile de învățământ superior și mediu de specialitate, 35 lucrări metodice și autor a 12 brevete de invenție.

A fost membru al Academiei Internaționale de Științe Ecologice și Securitate Vitală (2001), membru al Academiei Internaționale de Învățămînt Agrar (2003). Este învingătorul concursului Cel mai bun profesor universitar al anului 2004. Membru al Consiliului științific al Institutului de Tehnică Agricolă Mecagro, președinte al Seminarului Științific la specialitatea Exploatarea și Mentenanța tehnicii agricole și celei din industria prelucrătoare din cadrul UASM.

A contribuit la menținerea relațiilor de colaborare cu catedre similare din România, Federația Rusă, Ucraina, cu instituțiile de cercetări științifice din Moldova: „Mecagro”, „Porumbeni”, „Institutul național al Viei și Vinului”.

A fost Președinte al Sindicatelor UASM (1998-2017) și organizator al construcției bisericii Sf. Ioan Teologul din campusul universitar cu aportul ctitorial al fiecărui angajat de care astăzi ne bucurăm și ne este de folos.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 


ordinul-republicii
В октябре 2013 года
Государственный Аграрный Университет Молдовы был награжден высшей наградой государства 
"Орденом Республики".

 

Двойной диплом

dubla diploma

engleza

UASM pe Facebook

Hot-Line

Copyright © 2021 Государственный аграрный университет Молдовы
Все права защищены.

Designed by Nicolae Daraduda